wtorek, 12 stycznia 2010

Kurczak w sosie mascarpone

Dziś przepis z kuchni włoskiej. Zawsze myślałem że nikt nie robi przepisów zamieszczonych na opakowaniach różnych produktów spożywczych, jednak po zakupie sera mascarpone Piątnicy, który był nam potrzebny do sernika, postanowiłem spróbować przepisu na wieczku :) Danie smakowało wybornie; mascarpone i przyprawy dodają potrawie charakterystycznego południowego smaku.


Składniki:

  • 400 g sera mascarpone
  • 70 dkg filetów z piersi kurczaka
  • 60 dkg makaronu
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 duża cebula
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sok z 1/2 cytryny
Filety z kurczaka pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem i usmażyć. Makaron ugotować i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone na 8 części pomidory, doprawić bazylią, dolać odrobinę wody i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 3 minuty. Dodać mascarpone i sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić dopóki mascarpone się nie stopi. Polać sosem makaron i mięso. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails