poniedziałek, 11 stycznia 2010

Piernik z lukrem



Ostatni ze świątecznych przepisów. Tym razem pyszny piernik pokryty lukrem. Ciasto zostało odkryte przez Kasię rok temu i zasmakowaliśmy w nim w związku z czym na stałe wpisało się w nasze świąteczne menu. Piernik jest zwarty, wilgotny i bardzo słodki.


Składniki:
  • 150 g masła
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 200 g golden syrup
  • 200 g melasy (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml mleka
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłej wody
  • 300 g mąki

Na początku należy roztopić masło z cukrem, później dodać golden syrup, melasę, imbir i cynamon. Całość podgrzać i dobrze wymieszać a potem zdjąć z gazu. Dodać mleko, jajka, sodę i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 45-60 minut. Gdy po wyjęciu z piekarnika piernik trochę ostygnie polać go lukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails