sobota, 9 stycznia 2010

Śniegowe Kule

Tym razem moja kolej na świąteczny przepis :) Postanowiliśmy z Kasią popróbować nowych rzeczy i natrafiliśmy na ciekawy przepis na śniegowe kule - zaintrygowani tytułem wypróbowaliśmy go, a rezultat przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania :) Spróbujcie i wy stworzyć własne kule śniegowe póki zima jeszcze trwa.


Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego (użyłem aromatu pomarańczowego)
  • 110 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 6 łyżeczek startej skórki pomarańczy
  • 375 g przesianej mąki
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Mikserem należy ubijać masło z cukrem pudrem przez około 10-15 minut. Dodać olejek, skórkę pomarańczową, orzechy i mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Z dwóch łyżeczek ciasta formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do czasu aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Po pięciu minutach studzenia obtoczyć gotowe ciasteczka w cukrze pudrze (najlepszy choć ciężko osiągalny jest puder z cukru gronowego, z nim uzyskacie najlepszy efekt).



Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails