czwartek, 1 lipca 2010

Tort czekoladowo truskawkowy


Ten tort upiekłam z okazji urodzin Marcina, który przepada za truskawkami, o czekoladzie już nie mówiąc.. Jego przygotowanie nie należy do najkrótszych, ale włożony wysiłek zwraca się po wielokroć - to najlepszy tort, jaki do tej pory udało mi się upiec. Delikatnie aksamitny, ani za słodki ani za ciężki, jak mogłoby się wydawać po przepisie. Przepyszny.


Składniki:


Biszkopt

  • 400g cukru pudru
  • 140g mąki pszennej
  • 140g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 4 łyżki kakao
Mus czekoladowy
  • 500g mascarpone
  • 700g śmietany 36%
  • 200g gorzkiej czekolady
  • szklanka cukru pudru
Dodatkowo
  • 700g truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok.10 ciasteczek owsianych z czekoladą (np.San)
Białka ubić z połową cukru pudru, żółtka z drugą połową. Suche składniki przesiać i wymieszać razem. Połączyć ostrożnie białka z żółtkami. Następnie w kilku turach wsypywać suche składniki i bardzo delikatnie mieszać aż powstanie gładka masa. Przełożyć ją do tortownicy 27 cm i piec przez około 45 minut w 180 stopniach.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę, aby przestygła. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć czekoladę z mascarpone i ubitą śmietaną.

Szklankę truskawek zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek poprzekrawać na pół. Do herbaty dodać ekstrakt waniliowy. Ciasteczka pokruszyć (ja wkładam je do torebki strunowej i uderzam w nie wałkiem).

Biszkopt pokroić na trzy blaty, każdy nasączyć herbatą. Umieścić pierwszy blat na podstawce. (Aby jej nie pobrudzić warto wsunąć pod blat paski z papieru do pieczenia, które ją zasłonią, a po skończeniu je wyciągnąć). Posmarować go musem truskawkowym, ułożyć na nim część truskawek i posmarować około 1/3 musu czekoladowego. Przykryć kolejnym blatem i znów nałożyć warstwy musu truskawkowego, truskawek, musu czekoladowego. Ułożyć ostatni blat i posmarować jego wierzch oraz boki tortu musem czekoladowym. Boki tortu obłożyć rozdrobnionymi ciasteczkami, a wierzch ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.


Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi z bloga
Kwestia Smaku

1 komentarz:

  1. Wspaniały tort na jakąś letnią okazję. Truskawki i mus czekoladowy... Nic, tylko czekać, aż przyjdzie lato.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails