niedziela, 1 sierpnia 2010

Krokiety z serem i pieczarkami


Bardzo smaczne danie, trochę czasochłonne w przygotowaniu, jednak efekt jest wart poświęconego mu czasu. Najbardziej lubię ciągnący się ser, który tak dobrze komponuje się smakowo z pieczarkami i naleśnikami.


Składniki:

Naleśniki

  • 125g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
Farsz
  • 1kg pieczarek
  • 700 g żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • sól
  • bułka tarta
  • 1 jajko

Naleśniki można przygotować ze swojego ulubionego przepisu, my korzystaliśmy z przepisu Michela Roux z książki "Jajka". Mąkę, cukier i sól należy wymieszać w misce i dodać jajka oraz 100ml mleka. Ciągle mieszając dodać resztę mleka i śmietanę. Odstawić ciasto na godzinę, po tym czasie smażyć naleśniki, wylewając cienką warstwę ciasta na
na patelnię i smażyć przez ok 1 min z obu stron.

Aby przygotować farsz należy
pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni. Gdy się zeszkli, dodać utarte na tarce pieczarki na patelnię i dusić około 20 min dopóki znacząco nie zmniejszą swojej objętości. Po tym czasie odlać nadmiar wody z patelni a pozostałą zawartość przesypać do miski, dodać drobno starty ser i wszystko dokładnie wymieszać.

Nakładać kopiatą łyżkę farszu na naleśnik, zawijać go, moczyć w jajku i bułce tartej i
podsmażać na patelni aż zmieni kolor na złoty - wtedy danie jest gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails