wtorek, 26 kwietnia 2011

Chleb z ziemniakami i tymiankiem


Chleb z tymiankiem i ziemniakami jest naszym pieczywem wielkanocnym od paru lat. Doskonale pasuje na świąteczny stół - pięknie pachnie i ma intensywny żółty kolor za sprawą kurkumy i ziemniaków. Ziemniaki sprawiają także, że chlebek jest delikatny w smaku i dosyć wilgotny.

Składniki:
  • 400g ziemniaków
  • 200ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżego, drobno pokrojonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 475g mąki pszennej
  • 75g masła

Ziemniaki ugotować, odcedzić i zagnieść na puree. Do letniego mleka dodać rozgniecione drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zostawić na około 15 minut żeby drożdże "ruszyły". W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, tymianek i kurkumę. Dodać drożdże i wymieszać. Po chwili dodać ziemniaki i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Uformować okrągły bochenek i odstawić go jeszcze na 30 minut. Piec przez 25 minut w temperaturze 220 stopni uprzednio posmarowawszy chlebek masłem.



Smacznego! 

Przepis pochodzi bloga addio pomidory.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails