niedziela, 19 czerwca 2011

Różana lemoniada


Nieziemsko aromatyczna i orzeźwiająca lemoniada. Nieco kwaskowata - idealna na upały. Prosta w przygotowaniu, także dla większej ilości osób - syropu wystarczy na przygotowanie paru porcji.

Składniki:

syrop cytrynowy
  • 280ml soku z cytryny (około 6 cytryn)
  • 95ml wody
  • 250g cukru


Wodę zagotować i dodać do niej cukier. Gotować, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, dodać sok z cytryny i wymieszać.

lemoniada
  • 150ml syropu cytrynowego
  • 70ml wody różanej
  • parę kropli ekstraktu waniliowego
  • 1,25l wody gazowanej

Wymieszać wszystkie składniki i wstawić do lodówki. Podawać z lodem.







Smacznego!

Przepis bierze udział w Akcji Orzeźwienie

Przepis pochodzi ze strony Food For 7 Stages of life

12 komentarzy:

  1. niezwykle kusząca ta prostota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaak, rewelacyjnie musi smakować!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, różana?
    orzeźwienie rozkoszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Różana?
    musi smakować genialnie!
    zdjęcia czarujące!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam Twoje zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  6. tylko gdzie kupic wodę różaną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Można ją kupić w sklepikach ze zdrową żywnością i kuchniach świata. Wydaje mi się też, że widziałem ją ze dwa razy w większych supermarketach przy działach ze zdrowym lub egzotycznym jedzeniem.

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjna!Dziękujemy za dodanie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochani, gdzie kolejne przepisy? Czekam i czekam :d Z tego czekania zaraz zrobię borówkowe muffiny :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis brzmi wspaniale, chętnie wypróbuję - zwłaszcza zaintrygował mnie ten dodatek wanilii do róży i cytryny.

    A w tym roku zapraszam: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/lemonade-day

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails