piątek, 26 sierpnia 2011

Karkada - napój z kwiatów hibiskusa

 
Pyszny i orzeźwiający napój. Delikatnie kwaskowy, ze słodkim, różanym aromatem. Idealny na dokuczającą nam falę upałów!

Składniki:
  • 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
  • 2l wody
  • cukier do smaku
  • łyżeczka wody różanej
  • parę listków mięty

Kwiaty hibiskusa zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić, dosłodzić do smaku, dodać miętę i wodę różaną. Odstawić do wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki. Podawać z lodem.





Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Bea w kuchni

4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, bardzo lubię herbatki z hibiskusa, szczególnie jak sa mrożone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekny kolorek i smak mi pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, kolor obłędny!
    podoba mi się ten napój. smak hibiskusa nie jest mi tak bliski, jak inne. ale z chęcia bym orzeźwiła się takim napojem ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam herbatę z hibiskusa, a z różaną nutą musi smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails